Akoestisch plafond

Wat is een akoestisch plafond?

Akoestiek bepaalt in elke ruimte voor een groot gedeelte het comfort en de beleving van de ruimte. Is de akoestiek niet in orde, dan zal men de ruimte als onprettig ervaren. Dit geldt voor alle voorkomende situaties: denk hierbij bijvoorbeeld aan een kantoor, in de horeca of in een klaslokaal. Het belangrijkste aspect om de akoestiek in een ruimte op peil te brengen is het plafond. Het plafond is het grootste te bedekken oppervlak in een ruimte. Vaak is een goed akoestisch plafond de basis voor een prettige omgeving. Een akoestisch plafond zorgt met name voor de reductie van de nagalm in een ruimte. Een eenvoudige berekening of meting geeft een exact beeld van het effect van het goed akoestisch plafond. Dit zal uitwijzen of er buiten het plafond nog andere aspecten aangepakt moeten worden om het comfort in de ruimte te verbeteren. Denk hierbij aan wandpanelen, zwevende panelen, akoestische (privacy) schermen of deskscreens.

Met hoogwaardige panelen is het vaak niet nodig om het gehele plafond te bedekken. Dit is een met name een belangrijk aspect als er sprake is van betonkernactivering in een gebouw. Dit houdt in dat niet het gehele plafond bedekt mag worden met panelen, maar slechts 30 tot 40% van het totaaloppervlak. Hiermee voorkomen we een negatief effect op de klimaatbeheersing. Veel toegepaste oplossingen zijn plafondeilanden waarmee je ook een akoestisch plafond creëert.

Tenslotte is naast de werking van het akoestisch plafond, ook de esthetische kant is van belang. Akoestiek Meesters biedt verschillende panelen in uniekleuren aan. Daarnaast kunnen de panelen ook voorzien worden van een print naar keuze. Betreft het een erg hoge ruimte, dan spelen naast het plafond ook de wanden een belangrijke rol om met name de nagalm in combinatie met spraakverstaanbaarheid op peil te houden. Ook hiervoor biedt Akoestiek Meesters uiteenlopende oplossingen.