am_headerinside_callcenter2

Akoestiek in callcenters

Met name een callcenter is een werkomgeving waar goede akoestiek een voorwaarde is.

Er vinden tegelijkertijd meerdere telefoongesprekken plaats op een klein aantal m2. Er ontstaan daardoor meerdere problemen. Een te hoog geluidsniveau en omgevingsgeluid. Natuurlijk is dit, gezien het open karakter van een callcenter, nooit 100% te voorkomen. Maar het maskeren van achtergrondgeluiden en het behouden van concentratie bij een gesprek zijn wel een voorwaarde om goed te functioneren en om met klanten een echt persoonlijk gesprek te voeren.

Een combinatie van toepassingen biedt een goede oplossing.

Geluidsniveau

Een eerste voorwaarde om het geluidsniveau te verbeteren is een goed absorberend plafond of plafond panelen. Optimaal is een goed systeemplafond of plafondpanelen (of baffels) waarbij de grootte van het een plenum (ruimte tussen oorspronkelijk plafond en plafond panelen) een bepalende rol speelt. Hoe groter die ruimte hoe effectiever de panelen hun werk doen. Men moet proberen te voorkomen de panelen rechtstreeks tegen het plafond te verlijmen. Een minimaal plenum van 20 cm is te adviseren.

Het geluidsniveau neemt af omdat nagalm sterk verminderd en de akoestiek verbeterd.

am_headerinside_callcenter1

Omgevingsgeluid

In callcenters is onvermijdelijk omgevingsgeluid van bellende collega’s aanwezig. Bij een overdaad hiervan treedt concentratieverlies en afleiding op. Om dit tegen te gaan is het plaatsen van bureauschermen een voorwaarde. Deze absorberen en blokken direct geluid en verminderen hierdoor omgevingsgeluid. Bepalende factor hierbij is de afmeting van de schermen.

Hoe hoger en breder hoe beter de werking. Zorg ervoor dat de schermen minimaal boven het werkblad uit komen.

Alleen het plaatsen van een goed plafond of bureauschermen is niet voldoende. Alleen de combinatie zal leiden tot een goed resultaat. Afhankelijk van de situatie kan het plaatsen van extra wandpanelen een belangrijke toevoeging zijn die een optimale werkplek realiseert.

Akoestische bureauschermen in callcenters

Naast een goede absorptie via het plafond, zijn ook akoestische bureauschermen in callcenters van wezenlijk belang. Hierdoor wordt er een concentratie werkplek gecreëerd, waardoor werknemers rustiger en geconcentreerder kunnen werken. Geluid wordt daardoor enerzijds geblokt en anderzijds sterk geabsorbeerd: verstoring door (telefoon)gesprekken van collega’s wordt hierdoor tot een minimum beperkt.