am_headerinside_over

Wat is ruimte akoestiek?

Ruimte akoestiek wordt bepaald c.q. beïnvloed door de situatie in de ruimte. De verschillende aanwezige materialen bepalen de mate van een (hinderlijke) akoestische situatie. Transmissie, absorptie, reflectie en diffusie zijn de bepalende factoren. Onderstaand schematisch weergegeven.

  • Nagalm: hoe snel sterft het geluid in de ruimte af
  • Speach clarity: dit is de balans tussen direct brongeluid en reflecterend geluid
  • Geluidssterkte: hoe ervaren we geluid
  • Ruimtelijk verval: daling van het geluidsniveau naarmate de afstand van de bron groter wordt.

Wat zijn de factoren voor goede akoestiek?

Een combinatie van enkele factoren bepaald hoe de akoestiek in de ruimte optimaal afgestemd is.

  • De ruimte: afmeting, volume en vorm
  • De mensen: aantal, leeftijd en zijn er gehoorproblemen
  • Gebruikte materialen
  • Persoonlijke voorkeur

Waar beginnen we?

Het plafond is de beste oplossing een akoestisch probleem aan te pakken.  Het is het grootste vrij te gebruiken oppervlak en vangt daarmee een groot deel van hinderlijke effecten op.

Het plenum speelt een belangrijke rol. Dit is de ruimte tussen het systeemplafond of plafond eilanden en het betondek. Hoe groter deze ruimte is hoe groter het effect van het aangebracht absorptie materiaal. Tevens kan vaak worden volstaan met dunner absorptie materiaal van ca. 20 tot 25 mm. Optimaal is het plenum minimaal 20 cm hoog te houden. Het is dus beter om 20 mm absorptie materiaal ca.20 cm van het plafond te hangen dan 50 mm absorptiemateriaal tegen het plafond te verlijmen.

In tegenstelling tot hetgeen we net besproken hebben ligt het voor hoge plafonds anders. In deze ruimtes is het verstandig eerst de wanden optimaal te voorzien van wandpanelen en daarna het plafond te voorzien van eventueel extra absorberend materiaal. Voornaamste reden is dat reflectie van geluid in hoge ruimtes anders nog vrij spel hebben, ondanks een aangebrachte plafond oplossing.

Na het plafond komen regulier de wanden aan bod. Reflecties (flutterecho) wordt tegengegaan. Dit is geluid dat tussen twee wanden of wand en plafond weerkaatst. Aanpassing hiervan zorgt met name voor een betere spraakverstaanbaarheid.

Als laatste toevoeging kunnen schermen aangebracht worden. Dit in de vorm van privacy schermen of bureauschermen. Het zorgt voor het beheersen van ruimtelijk verval van geluid. Storende omgevingsgeluiden worden geblokkeerd en  er ontstaan op deze manier dus rustigere werkplekken of stilteruimtes. Akoestische schermen kunnen verplaatsbaar zijn of permanent opgesteld worden.