am_headerinside_kantoor1

Akoestiek op kantoor

Een gezonde werkplek werkt!

Goede ruimteakoestiek op de werkplek is van essentieel belang. Voor zowel werknemer als werkgever. Goede akoestiek heeft namelijk een positieve impact op het gedrag en gezondheid van de mensen die er werken.

Herkenbare problemen

Ongemerkt kunnen er problemen in de organisatie sluipen die veroorzaakt worden door een verkeerde akoestiek. Toepassen van eenvoudige akoestische oplossingen voorkomt de problemen en er ontstaat een gezonde en plezierige werkplek.

Herkent u een van onderstaande problemen?

  • Nagalm & Slechte communicatie
  • Achteruitgaan van prestaties & Concentratieproblemen
  • Afleiding door omgevingsgeluiden & Vermoeidheid en (onnodige) fouten
  • Irritaties & Groeiend ziekteverzuim
  • Stemverheffing & Verminderde spraakverstaanbaarheid
  • Prikkelbaar gedrag & Stress

Goede akoestiek heeft een positieve invloed op interactie tussen werknemers, creëert een prettige werksfeer en prestaties en communicatie verbeteren. Ziekteverzuim en stres verminderen. Een investering die het dus waard is.

Het nieuwe werken

Het nieuwe werken is een perfect voorbeeld waar goede akoestiek onontbeerlijk is. Doelstelling is o.a. dat communicatie en kennisoverdracht makkelijker plaatsvind. Mensen creëren hun eigen flexibele werkplek en creëren met teams hun “eigen” werkruimtes. Ook kantoortuinen groeien in populariteit, terwijl recent onderzoek heeft uitgewezen dat werken in een kantoortuin met slechte akoestiek erg schadelijk kan zijn.

Nadeel is meer storende effecten, omgevingsgeluiden, kans op verminderde spraakverstaanbaarheid gesprekken van collega’s verderop kunnen storend zijn. Goede akoestische werkplekken zijn dus een must. Denk hierbij op de eerste plaats aan een akoestisch plafond. Daarnaast bureauschermen om de spraakverstaanbaarheid te optimaliseren en creëer per 10 werknemers minimaal 1 stilteruimte waar men even ongestoord kan werken.

Kantoor

Cellen kantoren

Voor mensen die meer concentratie dan communicatie hebben zijn cellenwerkplekken vaak nog steeds een goede oplossing. De digitalisering en flexibele cellenkantoren zorgen voor een “harde” werkomgeving. Dus minder goede akoestiek. Belangrijk is om hier met name muur tot muur reflecties te voorkomen. Akoestische panelen of schilderijen zijn hiervoor een perfecte oplossing.

Conclusie

De noodzaak van goede akoestiek op de werkplek is aantoonbaar. Het verbeterd de prestaties, vermindert ziekteverzuim en irritaties en creëert een prettige omgeving waar men graag verblijft. Oplossingen zijn vaak eenvoudig en betaalbaar. De investering dus waard. In overleg met Akoestiek Meesters maken we graag een voorstel om de werkomgeving te optimaliseren.